Ropecon 2011 29.-31.7. Dipoli, Espoo

KOTIMAISTEN ROOLIPELIEN KULTA-AIKA KÄYNNISTYY

Somalifantasiaa ja Lappi-scifiä

Tänä vuonna julkaistaan historiallinen määrä kotimaisia roolipelikirjoja. Useimmat roolipeleistä ilmestyvät alan päätapahtumassa Ropeconissa 29.-31.7. Espoossa.

Vielä vuosituhannen alussa suomalaiset roolipelit olivat harvinaisuuksia, joita ilmestyi kolmen vuoden välein, jos silloinkaan. Viimeisen muutaman vuoden aikana joka Ropeconissa on ilmestynyt jo muutama kotimainen peli, mutta tämä vuosi räjäyttää pankin totaalisesti. Tapahtumassa ilmestyy nimittäin kokonaista kymmenen uutta kotimaista julkaisua.

”Kuviteltujen maailmojen kautta voi peilata nykypäivän yhteiskunnallisia ja kulttuurillisia ilmiöitä tai ongelmia - ja miksei myös henkilökohtaisia asioita omasta elämästä”, kommentoi roolipelisuunnittelija ja –kustantaja Miska Fredman. ”Minulle pelikirjailijana roolipelit ovat paitsi tarinankerrontaa, myös tapa kertoa miten näen maailman ja ottaa kantaa asioihin. Ja yhtä hyvin ne voivat olla puhdasta viihdettä tai vallitsevien ajattelutapojen rajoja rikkovaa hölmöilyä.”

Pelejä laidasta laitaan

Suurimman työn tekeekin Fredmanin ja Samuli Ahokkaan pyörittämä tamperelainen Ironspine Games, joka julkaisee sisarnimikkeensä IronSwinen kanssa yhteensä neljä peliä. Generian legendat – Valontuojat on fantasiaroolipeli, ENOC – Operaatio Eisenberg puolestaan viimevuotisen okkultistisen seikkailupelin uusi laitos. Ironswine Games puolestaan julkaisee humoristiset roolipelit Kärpäset ja SOTAKARJUT.

Myrrysmiehet-kustantamolta on aiemmin ilmestynyt kaksi roolipeliä, Hounds of the Sea vuoden 2009 Ropeconissa ja L.G.D.S. ja kalpean herrasmiehen tapaus vuotta myöhemmin. Sama linja jatkuu, kun tänä vuonna ilmestyy Yhteys. Esinäytös Vihan Lapsille, joka on Lappiin sijoittuva tieteiskauhupeli. Kaikkien pelien takana ovat Jukka Sorsa ja Ville Takanen.

Pohjoismaisen roolipelaamisen seura julkaisee suomalaiselle yleisölle käännetyn, toimitetun ja kuvitetun kokoelman uraauurtavia tanskalaisia roolipelejä. Unelma keltaisesta kuninkaasta ja muita tanskalaisia roolipelejä on suomalaisen Juhana Petterssonin, tanskalaisen Kristoffer Apollon ja ruotsalaisen Tobias Wrigstadin yhdessä toimittama jättiteos.

Wille Ruotsalaisen Punaiset hiekat – Somalia roolipeleissä esittelee Afrikan sarven kansanperinnettä ja myyttejä. ”Aloin miettiä keskuudessamme eläviä somaleita”, Ruotsalainen kertoo. ”Millaisia ovat heidän tarinansa? Keitä olivat heidän esi-isänsä?”

Uusien roolipelisuunnittelijoiden kynänjälkeä ovat Sami Koposen Pyöreän pöydän ritarit, Tuomas Kortelaisen Noitahovi sääntökirja ja Northern Realms –kollektiivin Bliaron – Kalthanien perintö.

Maailmanvalloitus alkamassa

Uusien kotimaisten julkaisujen lisäksi tänä vuonna ilmestyy myös kolme suomalaisen pelin käännöstä vieraalle kielelle. Juhana Petterssonin pingviinien elämän traagisuutta käsittelevä Ikuisuuden laakso ilmestyi aiemmin tässä kuussa tanskaksi nimellä Evighedens dal. Myös englanninnos The Valley of Eternity ilmestyy kuluvana vuonna.

Andrei ja Boris Strugatskin romaaniin Huviretki tienpientareelle pohjautuva Ville Vuorelan suunnittelema Stalker Tieteisroolipeli taas ilmestyy myöhemmin tänä vuonna englanniksi nimellä Stalker: The SciFi Roleplaying Game. Vuorela on pitkän linjan pelisuunnittelija, joka palkittiin Ropeconissa Kultaisella lohikäärmeellä elämäntyöstään jo vuonna 2005.

Lisäksi suomalaisesta englanninkielisestä Lamentations of the Flame Princess Weird Fantasy Role-Playing –roolipelistä ilmestyi uusi, rankempi ”Grindhouse”-laitos, joka on jo herättänyt paheksuntaa amerikkalaisessa roolipelikeskustelussa.

Julkaisutapahtuma Pohjoismaiden suurin

Ropecon on Pohjoismaiden suurin roolipelifestivaali, joka kokoaa viikonlopun aikana tuhansia roolipelien, larppien, korttipelien ja niihin liittyvien alakulttuurien harrastajia Espoon Dipoliin. Tapahtuma järjestetään nyt 18. kerran.

Useimmat vuoden kotimaiset roolipelit ilmestyvät festivaalin aikana ja niistä viidellä on erillinen julkaisutilaisuus ohjelmassa. Kaikki julkaisut tapahtuvat perjantaina 29.7.

JULKAISUAIKATAULU

  • Pe 16:30-17:30: Unelma Keltaisesta kuninkaasta ja muita tanskalaisia roolipelejä
  • Pe 18-19: Stalker-käännöksen esittely
  • Pe 19-20: Pyöreän pöydän ritarit & Noitahovi
  • Pe 20-21: Generian legendat - Valontuojat
  • Pe 21-22: Bliaron – Kalthanien perintö
  • Pe 22-23: Sotakarjut & Kärpänen
  • Su 10-11: Vihan Lapsien esittely

LUETTELO VUODEN PELEISTÄ

  • Pohjoismaisen roolipelaamisen seura / Kristoffer Apollo, Juhana Pettersson & Tobias Wrigstad (toim.): Unelma keltaisesta kuninkaasta ja muita tanskalaisia roolipelejä.
  • Sami Koponen: Pyöreän pöydän ritarit.
  • Tuomas Kortelainen: Noitahovi sääntökirja.
  • Northern Realms / Uoti Huotari, Julius Kuutti, Antti Lax, Tuomas Mikkonen, Oskari Wäänänen & Lauri Niskanen: Bliaron - Kalthanien perintö.
  • Wille Ruotsalainen: Punaiset hiekat - Somalia roolipeleissä.
  • Ironspine / Samuli Ahokas & Miska Fredman: Generian legendat - Valontuojat.
  • Ironspine / Miska Fredman & Samuli Ahokas: ENOC - Operaatio Eisenberg, korjattu laitos
  • Ironswine Games / Manfred M. Sika & Sulo H. Maasika: Kärpäset
  • Ironswine Games / Manfred M. Sika & Sulo H. Maasika: SOTAKARJUT Beta-pelitestiversio
  • Myrrysmiehet / Jukka Sorsa & Ville Takanen: Yhteys. Esinäytös Vihan Lapsille.
  • Lamentations of the Flame Princess / James E. Raggi IV: Lamentations of the Flame Princess Weird Fantasy Role-Playing Grindhouse Edition.
  • Rollespilsakademiet / Juhana Pettersson: Evighedens Dal
  • Cubicle 7 / Juhana Pettersson: The Valley of Eternity
  • Burger Games / Ville Vuorela: STALKER - The SciFi Roleplaying Game.

PELINTEKIJÖIDEN YHTEYSTIETOJA

ROPECONIN TIEDOTUS, AKKREDITOITUMISET

Emilia Hjelm: 050 - 338 5159

Ella Peltonen: 050 - 68 565

tiedotus@ropecon.fi

http://www.ropecon.fi

Ropecon 2011 - tiedotus@ropecon.fi - 050 338 5159 - Anna palautetta - Yhteistyökumppanit