Ropecon jakoi Kultaisen Lohikäärmeen ja Vuoden Peliteon
Ropecon 2014 on jakanut vuotuiset palkintonsa Kultaisen Lohikäärmeen ja Vuoden Peliteon. Kultainen Lohikäärme myönnettiin Johanna Virtaselle pitkäaikaisesta työstä korttipelaamisen saralla. Vuoden Pelitekona palkittiin Milla Impolan vaikeavammaisille suunnattu liveroolipeli.
Kultainen Lohikäärme Johanna Virtaselle
Ropecon on palkinnut Johanna Virtasen perinteisellä Kultaisella Lohikäärmeellä merkittävästä työstä Suomen pelikulttuurin hyväksi. Pohjoismaiden merkittävimmäksi Magic: The Gathering -tuomariksi kutsuttu Virtanen on ollut vastuussa keräilykorttipelien suosion kasvusta 2000-luvulla.
Suomen keräilykorttipelien kehitys ja menestys ovat 2000-luvulla pitkälti Virtasen ansiota. Keräilykorttipelit ovatkin aktiivisen vapaaehtoistyön ja organisoinnin kautta onnistuneet kasvattamaan pelaajamääriään huimasti. Erityisesti neljän viime vuoden aikana peliturnausten suosio on kasvanut räjähdysmäisesti.
”Virtasen merkitys keräilykorttipelien parissa on sanoinkuvaamaton. Tuomaroinnin lisäksi Virtasen aktiivisuus uusien aktiivien ja tuomareiden kouluttamisessa, turnausten järjestämisessä ja pelaajien tuomisessa harrastuksen pariin on ollut korvaamatonta. Keräilykorttipelit ovat pelikulttuurin saralla todellinen menestystarina, eikä tällaista menestystä olisi Suomessa mahdollista kuvitella ilman Virtasen aktiivista panosta”, kommentoi palkintolautakunnan puheenjohtaja Mika Loponen.
Virtanen on toiminut vuodesta 2010 Pohjoismaiden aluekoordinaattorina maailman suosituimman keräilykorttipelin, Magic: the Gatheringin, parissa. Virtanen aloitti Magic: the Gathering -tuomarina vuonna 1999 ensimmäiseltä tuomarointitasolta, ja Pohjoismaiden tällä hetkellä ainoa kolmannen tuomaritason oikeus myönnettiin hänelle vuonna 2004. Hänen toimeenkuvaansa kuuluu ensisijaisesti uusien tuomareiden koulutus ja tuomaritoiminnan kehittäminen. Tuomaritoiminnan lisäksi hän vastasi myös peliketju Fantasiapelien organisoidusta korttipelitoiminnasta vuosina 2003-2013.
Keräilykorttipeleistä on viime vuosikymmenten aikana kasvanut vapaa-ajan harrastuksen ohella rahallisestikin merkittävä liiketoimi. Satojen henkien maailmanlaajuisten pro-tason turnauksien palkintopotit liikkuvat sadoissatuhansissa euroissa, eikä pienempien, vapaamuotoisempien turnausten kävijämääriä voi edes arvioida.
”Palkitsevinta on ollut seurata harrastajakunnan kehitystä. Korttipeliharrastajakunta on mahtava, ja ihmisten vuoksi tuomarointi innostaa vuodesta toiseen. Yhteisö itsessään on syy keräilykorttipelien suosion kasvuun,” Virtanen kommentoi. ”Kun pelaajat aloittavat harrastuksen lapsina ja he kasvavat sekä aikuistuvan pelaamisen parissa, yhteisöstä hitsautuu pakostikin tiivis.”
Kultainen Lohikäärme on Ropeconin vuosittain jakama palkinto. Palkinto perustettiin 2003, ja se jaetaan pitkäaikaisesta työstä roolipelien, miniatyyripelien, korttipelien tai lautapelien saralla tai ansiokkaasta työstä pelikulttuurin kehittymisessä tai kehittämisessä. Palkinnosta päättää raati, joka koostuu osin kutsutuista pelialan ammattilaisista ja vaikuttajista, osin vuotuisorganisaation nimittämistä jäsenistä. Tänä vuonna raadissa olivat raadin puheenjohtaja Mika Loponen, käsikirjoittaja Mikko Rautalahti, lautapelialan konkari Jussi Tuhkanen, pitkäaikaiset Ropecon-vaikuttajat sekä entiset pääjärjestäjät Jaana Wessman ja Jukka Seppänen, pääjärjestäjä Emi Maeda, sekä tämän vuoden tapahtumaorganisaatiosta Atte Iiskola, Satu Kylmämetsä sekä Ville-Eemeli Miettinen.
Vuoden Peliteko Milla Impolalle
Vuoden Peliteko -palkinto on myönnetty Voimavirtaa larppauksesta -projektin pelisuunnittelija Milla Impolalle. Impola suunnitteli ja kirjoitti larpin vaikeasti vammaisille kesällä 2013. Pelin tuotti Malike – matkalle, liikkeelle, keskelle elämää.
Pelissä vaikeavammaiset larppaajat ja heidän avustajansa ovat Peikkolinnan heimo, jonka täytyy vallata menetetty kotinsa takaisin. Pelin keskeisimpiä hahmoja pelasivat juuri vaikeavammaiset pelaajat. Avustajat pelasivat erilaisia tukihahmoja, kuten oppipoikia tai -tyttöjä.
Palkinto myönnettiin pelin suunnittelijalle Milla Impolalle, mutta kuten larpeissa melkein aina, tuotannon takana on isompi joukko ihmisiä. "Idea tuli Malikelta, ja kun kuulin siitä, innostuin heti", Impola sanoo.
Impola itse päätyi larppien pariin teatteriharrastuksen ja draamapelien kautta. Hän on tehnyt lastenteatteria ja järjestänyt lapsille murhamysteeripelejä. Tämä oli hänen ensimmäinen larppinsa aikuisille.
Larpissa oli Impolan mukaan hyvää se, että vaikavammaiset pelaajat ja heidän avustajansa ja perheenjäsenensä pääsivät osallistumaan ja tekemään yhdessä. "Ajattelin, että tämä voisi olla hyvä kokemus muillekin jotka tarvitsevat avustajia, kuten sokeille", Impola sanoo.
Vuoden peliteko -palkinto myönnetään ansiokkaasta projektista, toiminnasta, julkaisusta tai muusta tempauksesta ei-digitaalisten pelien saralla. Palkinto jaetaan tänä vuonna ensimmäistä kertaa. Palkinnon jakaa Euroopan suurin vapaaehtoisvoimin järjestetty roolipelitapahtuma Ropecon sekä pelikulttuurin edistämiseen keskittyvä Pohjoismaisen roolipelaamisen seura.
Palkinnosta päättää raati, joka koostuu tuunetuista pelikentän toimijoista. Tänä vuonna raadin puheenjohtajana toimi Pohjoismaisen roolipelaamisen seuran toiminnanjohtaja Juhana Pettersson. Lisäksi raadissa istui Helsingin Sanomien toimittaja Jussi Ahlroth, larppisuunnittelija Mikko Heimola, yksi Ropecon 2014:n pääjärjestäjistä Emi Maeda sekä roolipelisuunnittelija ja kirjailija Ville Vuorela.
"Olen aina uskonut, että roolipelit ja larpit voivat parantaa ihmisten elämää, mutta Maliken ja Impolan projektissa sen näkee käytännössä ", Pettersson sanoo.
Voimavirtaa larppauksella -projektista lisää:
http://geekgirls.fi/wp/blog/2013/09/13/larppi-toimii-myos-vaikeavammaisille-ihmisille/