Terveisiä Forumilta

Kirjoittanut 2012-09-18 Massi aiheeseen Skene

Viime viikonloppuna järjestettiin Tanskassa Forum 2012 (14.-16.09.2012). Forum on live-roolipelipainotteinen con, jonka ohjelma koostui freeform-peleistä (jotka osallistuivat skenaariokilpailuun), työpajoista, esittelyistä koskien tulevia ja menneitä live-roolipelejä ja tulevia coneja, luennoista, larpeista, bileistä ja toki koko conin kohokohdasta: roolipelihuutokaupasta. Tapahtuman järjestää vuosittain tanskalainen live-roolipelaamisen kattojärjestö Bifrost. Tänä vuonna oli vuorossa seitsemäs Forum.

Forum pidettiin Fynin saarella, Rignenin monitoimikeskuksessa, jonka yhteydessä toimii Danhostel. Osa noin 200:sta osallistujasta majoittui hostellissa, mutta suurin osa monitoimihallin urheilukentän lattialla. Lipun hintaan (400DKK n. 55EUR) kuului ohjelman ja majoituksen lisäksi (hostellimajoitus 100DKK lisää eli n 15EUR) ruoka.

Tanskalainen bofferiturnaus :)

Tapahtuman kohokohta oli totta kai suuri roolipelihuutokauppa. Kuka tahansa saattoi lahjoittaa, periaatteessa mitä tahansa, huutokaupattavaksi ja kaikki Bifrostille tuleva tuotto käytetään live-roolipeliprojektien tukemiseen. Huutokaupattavana oli roolipelipaketteja, maskeerausvälineitä, puinen valtaistuin, eläinten taljoja, lippuja larppeihin ja coneihin sekä Roskilden festivaaleille, paketti, joka lupasi Fastavalin seuraavan pääjärjestäjän pitävän viittaa kokonaisen päivän, valosuunnittelu larppiisi ja niin edelleen. Huutokauppaa oli uskomattoman hauska seurata, siitä oli tehty hyvä show. Mitä pidemmälle myyntiartikkelien listalla päästiin, sitä hulvattomammiksi yleisön reaktiot ja huutojen määrä kasvoivat. Nelituntisen huutokaupan päävetäjä oli Ann Eriksen, mutta lavalla nähtiin myös mm. Klaus Meier, Claus Raasted sekä Søren Ebbehøj. Loppuillasta tunnelma oli harvinaisen yhteisöllinen. Tapahtuman nuorimmat ja vanhat parrat olivat yhdessä ylpeitä toistensa saavutuksista.

Huutokaupassa artikkelina oli mm NPC-joukko larppiin, täysin propattuna tällaisiksi monstereiksi.

Miten Ropecon ry sitten tähän kaikkeen liittyy? Riemastuttavan konkreettisella tavalla:

Ennen viimeistä huutokauppasessiota jaettiin skenaariokilpailun "Projekti Særminer" palkinnot. Skenaariokilpailun voittajalla oli oikeus valita kahden pääpalkinnon väliltä: pelinsä kääntäminen englanniksi ja sen vetäminen Ropeconissa (+ liput Ropeconiin vuonna 2013) tai pelin kääntäminen norjaksi ja sen vetäminen norjalaisella Grenselandet larp-festivaalilla. Jäljellejäänyt vaihtoehto meni toiselle sijalle tulleelle. Kilpailun voitti Asbjørn Olsen freeform-skenaariollaan "Eksil fra verden" (Pakolaisena maailmasta), melankolisen runollinen tarina "A":n tapaamisesta yksinäisyyden kanssa.

Asbjørn Olsen

Palkintoraadissa olivat Kristoffer Apollo (tanskalaisen roolipelaamisen "Grand old man"), Nina Runa Essendrop (tunnettu live- ja freeform roolipelien kirjoittaja) ja Kristoffer Thurøe (live-roolipelien System Danmarc, Totem ja Delirium yksi järjestäjistä). Pelin virallista kuvausta ja arvostelua odotellessa, voin kertoa, että peliä Forumilla pelanneet sanoivat sen olevan aivan mahtava kokemus. Itse en malta odottaa kunnes pääsen pelaamaan sitä Ropeconissa. Aivan! Suomalaisten riemuksi Olsen valitsi palkinnokseen Ropeconin ja hänen skenaarionsa tullaan pelaamaan tapahtumassa kesällä 2013.

Allekirjoittanut näytti tyylikkäältä lavalla luovuttaessaan kilpailun palkintoa.

Ropecon näkyi Forumilla muutenkin kuin palkintojen jaossa. Forumilla oli Tanskassa yleinen mainostusbasaari, jossa yhdistykset, projektit, larpit ja niin edelleen saivat mainostaa itseään. Ropecon kohotti Suomi-kuvaa tarjoilemalla salmiakkia ja lohileipäsiä, englanninkielisiä Ropecon flyereitä ja näyttämällä Ropecon 2012:n auditorio-ohjelmaa YouTubesta. Kaiken kaikkiaan vastaanotto oli positiivinen, Pohjois-Euroopan suurin epäkaupallinen roolipelitapahtuma kiinnostaa myös tanskalaisia roolipelaajia. Se, että osa Ropeconin kävijöistä pukeutuu tapahtumaan, tai että kaikki roolipelaamisen osa-alueet ovat edustettuina samassa tapahtumassa, ovat suorastaan mahdotonta käsittää - ja lennotkin Suomeen ovat halpoja. Nyt taitaa montaa nuorta (ja vanhaa) roolipelaajaa Suomeen tuleminen innostaa.

Kuvat Massi Hannula ja Allan Eising.
Forum tapahtuman kotisivut: http://www.forum2012.dk

© Ropecon ry 2011
2010 - 2009 - 2008 - 2007 - 2006 - 2005 - 2004 - 2003 - 2002