Ropeconin elokuvat: Huomisen muisto ja Tourniquet: the Descendants

Kirjoittanut 2010-07-19 Emi kategoriaan Skene

Kotimaista genre-elokuvaa esillä Ropeconissa! Huomisen muiston ohjaaja ja käsikirjoittaja Pekka Saari ja Tourniquet: the Descentantsin ohjaaja ja käsikirjoittaja Valtteri Niskavaara vastasivat lukijoidemme iloksi muutamiin kysymyksiin luomuksistaan. Molemmat elokuvat esitetään Ropeconissa auditoriossa lauantai-iltana.

HUOMISEN MUISTO

Kuka olet?

Olen Pekka Saari, 28-vuotias ohjaaja.

Mistä ajatus Huomisen muiston tekemisestä sai alkunsa?

Huomisen muisto on lopputyöelokuvani Tampereen Ammattikorkeakoulusta. Olen aina pitänyt tarinoista ja kuvista joissa mielikuvitus ja inhimillisyys lyövät kättä. Lapsena halusin piirtää sarjakuvia ja nykyään haluan tehdä elokuvia. Huomisen muistossa halusinkin yhdistellä mahdollisimman laajasti erilaisia visuaalisia tekniikoita ja maailmoja, kuitenkaan rikkomatta tarinaa. Vaikutteitteni taustalta löytyy niin Prattia kuin Soderbegiä, Bilalia ja Malickkia.

Kerro lyhyesti, mistä elokuvassa on kyse

Elokuva käsittelee aiheita siitä miten haluaisimme elämämme rakentaa ja mitä emme haluaisi unohtaa. Elokuva käyttää scifin keinoja kertoakseen hyvin inhimillisen tarinan vanhasta miehestä joka elää ikuisesti, kaipaa menneisyyttään ja sen ihmisiä.

Millaiselle yleisölle elokuva on suunnattu?

Elokuva on suunnattu hyvistä elokuvista pitäville ihmisille, science fictionin ja epookkien ystäville. Mitään tarkkaa kohderyhmää elokuvalla ei ole, ja toivommekin valmistaneemme elokuvan joka vie katsojan matkalle, jossa tavanomaiset genre-rajat tai ikäryhmäluokitukset eivät enää tunnu oleellisilta.

Kerro jokin hauska tapaus tai anekdootti elokuvan tekoon liittyen

Eräänä kuvauspäivänä Heikki Nousiainen "näytteli" koko päivän makaamalla hievahtamatta kivikovalla lastulevyalustalla joka edusti tulevaisuuden huipputeknistä sairaalaskanneria. Lisäksi elokuvassa esiintyvä repliikki: "aikaahan meillä on" muodostui tekijäryhmän lentäväksi lauseeksi, etenkin kaoottisen kiireisen jälkituotantovaiheen aikana.

Perustele vielä yhdellä lauseella, miksi jokaisen coninkävijän kannattaa tulla katsomaan tämä elokuva

Jos olet jo nähnyt ufon lentävän ja mielessäsi ajatellut "entä sitten?" katso tämä elokuva!

TOURNIQUET: THE DESCENTANTS

Kuka olet?

Olen Valtteri Niskavaara ja toimin elokuvassa ohjaajana ja käsikirjoittajana. Olen myös Ropeconin vakiokävijöitä vuodesta 2005 asti :)

Kerro lyhyesti, mistä elokuvassa on kyse

Tourniquet: The Descendants elokuva sijoittuu kuvitteelliseen tulevaisuuteen, jossa Maapallon otsonikerros on ohentunut niin huomattavasti, että eläminen maan pinnalla on käynyt ihmisille mahdottomaksi. Kuolemaantuomittu ihmiskunta keksi kuitenkin keinon jatkaa elämää ja rakentaa syvälle maan alle suureen luolaverkostoon kaupungin. Teknologian turvin elämä maan alla saavuttaa lopulta lähes saman tason kuin aikoinaan planeetan pinnalla. Monet ottavat tämän uuden kodin mahdollisuutena aloittaa uusi sivu ihmiskunnan historiassa ja välttää kaikki aikaisemmat virheet. Kaikki eivät kuitenkaan ajattele näin ja ihmisen vallanhimoa on hankala sammuttaa. Elokuvassa seurataan panttivankitilannetta pienessä kahvilassa ihmisten maanalaisessa kaupungissa, Rhasempolissa. Selittämättömältä ja absurdilta tuntuva tilanne eskaloituu kun kaupungin hallitus lähettää paikalle eliittitappojoukkonsa ratkaisemaan tapauksen hinnalla millä hyvänsä.

Mistä ajatus tämän elokuvan tekemisestä sai alkunsa?

Elokuva sijoittuu Rovaniemellä pelatun Tourniquet-larppisaagan maailmaan ja kertoo tarinan larppien taustalta täydentäen siten pelien historiaa. Samalla se esittelee uusille tuttavuuksille maailman Lapin larppipiireistä. Mutta vaikka ei larppaamisesta kovin paljoa perustakaan, ei elokuva sitä vaadi.

Ajatus elokuvan tekemiseen lähti varmaan pienenä ajatusleikkinä vuosien varrella kirjoitellessani Tourniquet-pelejä. Ajattelin kuinka hienoa olisi kertoa pelien maailman ja hahmojen taustalta tarina, josta harvat pelaajatkaan ovat tietoisia. Kun sitten viimein päädyin opiskelemaan elokuva-alaa Rovaniemellä Rovala-opistoon, päätin ottaa härkää sarvista. Olihan minulla jo valmiina suunnaton määrä kirjoitettua- ja ideoitua materiaalia larppien pohjalta. Huomasin samalla kuinka helppoa itse asiassa elokuvan toteutukseen ryhtyminen oli larppaajien avulla. Osaavathan larppaajat jo harrastuksensa puolesta monenlaisia tarvittavia taitoja kuten puvustusta, lavastusta, koreografioiden suunnittelua, näyttelemistä jne. Osalta larppaajista löytyi myös - yllätys yllätys - oikeaa ammattitaitoa ko. työtehtävistä. Saattoipa apuna tietenkin olla sekin seikka, että maailma oli monille varsin tuttu Tourniquet-larppien suunnalta.

Millaiselle yleisölle elokuva on suunnattu?

Elokuvan kohdeyleisöä ajatellen olemme pyrkineet saavuttamaan ennen kaikkea roolipelaajien ja larppaajien huomion. Haluamme lisäksi näyttää muulle maailmalle kuinka hieno ja hyödyllinen harrastus larppaaminen voi olla. Kuinka siitä voi kehkeytyä jotain muutakin kuin omaa kivaa suhteellisen pienelle harrastajaporukalle. Ja jos oikein hyvä tuuri käy, niin miksei myös sitä kautta saada ehkä joku jopa kiinnostumaan larppaamisesta harrastuksena. Elokuva antaa kuitenkin varmasti hyvin paljon myös toiminnallisten elokuvien ystäville, jotka eivät niin välitä elokuvan pyrkimyksistä tai taustoista. Koko yleisölle elokuva voi valottaa myös tosiseikkaa, että jopa Suomesta löytyy paljon ammattitaitoa harrastajien puolelta niin visuaalisissa tehosteissa, elokuvamusiikkien sävellyksessä kuin puhtaan scifi-fiktion toteutuksessa.

Tärkeänä asiana tahtoisin myös vielä mainita, että elokuva tulee myöhemmin kesällä vapaaseen internet-levitykseen osoitteeseen www.waltrodom.com . Sivuilta voi sitten ladata elokuvan myös englanninkielisellä tekstityksellä. Tietenkin mikäli tahtoo tukea larppien toteutusta elokuviksi jatkossakin, voi tilata myös dvd-version.

Kerro jokin hauska tapaus tai anekdootti elokuvan tekoon liittyen

Hassuna kommelluksena elokuvan teosta tulee ensimmäisenä mieleen pieni puvustuksellinen ongelmatilanne. Elokuvassa nähdään suojanaamareita ja suojalaseja näyttelijöiden päällä. Tarpeistoa hoitaneet henkilöt vaativat, että osa suojanaamareista ja kaikki suojalasit näyttävät kaikista parhaimmalta ulospäin silloin, kun niistä ei oikeastaan näe yhtään läpi. Kuvausten aikana koettiin paljon hupaisia hetkiä kun ammattitaitoisia sotureita esittävät henkilöt tähtäilivät aseillaan puita ihmisten sijaan ja yrittivät edetä taktisesti sokkona. Lopulta tarpeistajat joutuivat tekemään hieman myönnytyksiä näyttelijöille, kun ensimmäiset näyttelijät kävelivät täyttä kävelyvauhtia suoraan seinään. Tuo kyseinen pätkä tuli myös kuvattua ja se ehkä löytyy sitten jossain vaiheessa valmistuvasta Making of -videosta.

Perustele vielä yhdellä lauseella, miksi jokaisen coninkävijän kannattaa tulla katsomaan tämä elokuva

Jos ei laadukas toiminta riitä syyksi tulla katsomaan elokuvaa, niin on ainakin yksi syy ylitse muiden: elokuvassa nähdään myös Ropeconin vanha tuttu Mörköpanssari :)

© Ropecon ry 2011
2010 - 2009 - 2008 - 2007 - 2006 - 2005 - 2004 - 2003 - 2002