Pohjoismaista roolipelaamista surrealismilla ja pingviineillä höystettynä

Kirjoittanut 2009-07-23 Heiccu kategoriaan Skene

Uunituore Pohjoismaisen Roolipelaamisen Seura keskittyy esittelemään muissa pohjoismaissa toteutettuja päheitä projekteja Suomessa ja vastaavasti ajamaan suomalaisen roolipelaamisen asiaa ulkomailla. Toimintansa tänä vuonna aloittanut yhdistys julkaisee Ropeconissa kaksi uutta roolipeliä.

Ikuisuuden laakso on Etelämantereelle sijoittuva tragediaroolipeli, jossa eläydytään sankaripingviinien vaikeaan rooliin muukalaisena, jonka jokainen päivä on taistelua.

Itran kaupunki taas sekoittaa 20-luvun tunnelmaansa surrealismia, futurismia ja norjalaisen lastenkirjallisuuden perinnettä, onhan kyseessä alunalkaen norjalainen peli.

Yhdistyksen puuhamiehinä toimivat monista muistakin ympyröistä tutut Mike Pohjola ja Juhana Pettersson. Molemmat ovat julkaisseet aiemmin sekä "oikeille" kustantamoille että roolipelialan omille pienkustantamoille. Molemmilla on ollut näppinsä pelissä mm. Riimuahjon julkaisuissa, joten ihmetyttääkin, mihin jälleen tarvitaan uutta yhdistystä. Yhdistykselle on kuitenkin tilausta, Mike Pohjola uskoo, sillä harrastuskentän koostuessa lähinnä pienkustantamoyrityksistä ja nuorten harrastusyhdistyksistä, ei aikuisten kulttuuriyhdistykseksi profiloitunutta seuraa vielä löydy.

Vaikka yhdistys pyrkiikin tätä imagoaukkoa täyttämään, on todellinen toiminta melko maanläheistä: pelien kääntämistä ja julkaisua. Suomeen ei ole aiemmin käännetty pelejä kuin englannista. Siinä missä moni suomalainen roolipeli ansaitsisi laajempaa huomiota maailmalla, on myös muissa Pohjoismaissa ilmestynyt omaleimaisia tuotteita joille löytyisi varmasti innokkaita pelaajia kauempaakin, Mike uskoo. Ruotsalainen Kult on varmaan klassisin esimerkki, samoin tuore avaruuspeli Coriolis, Tanskan larppikirjat ja kirjalliseen muotoon tehdyt oneshot-pöytäpelit.

Kokonaisuudessaan Pohjoismaisen roolipelaamisen seura vastaa siis puolista tämän vuoden Ropeconissa julkistettavista teoksista. Näiden ohella Miska Fredmanin ENOC sekä Jukka Sorsan ja Ville Takasen Hounds of the Sea julkaistaan conissa. Pelien tulva ei kuitenkaan Mikeä huoleta. Toistaiseksi suomeksi ja erityisesti suomalaisia pelejä on niin vähän, että jokainen uusi julkaisu on mahtava lisä harrastuskenttälle.

© Ropecon ry 2011
2010 - 2009 - 2008 - 2007 - 2006 - 2005 - 2004 - 2003 - 2002