Muilla mailla vierahilla: European Larp Convention

Kirjoittanut 2009-11-04 Heiccu kategoriaan Skene

Lokakuun alkupuolella Tanskassa järjestettiin European Larp Convention. Tapahtuma keskittyi hyvin yksinkertaisen kysymyksen ympärille, millaista larppaaminen missäkin maassa on. Yhdeksän maan edustajat antoivat esitelmänsä oman maansa larppaamisen historiasta, nykytilanteesta tai kiinnostavista projekteista. Eroja sekä pelaajamäärissä, että pelityyleissä on, Kroatiassa larppaajia on yhteensä vähemmän kuin Suomessa isossa kesäfantsussa. Vastaavasti ruotsalainen larppi voi kestää kauemmin kuin keskiverto suomalainen larppaaja larppaa vuodessa.

Historiat pohjoismaissa loppujenlopuksi ovat menneet aika samalla tapaa. 80-luvun lopulla ensimmäiset pöytäpelien innoittamat pelit, fantasiasta aloitettu, siirrytty muihinkin genreihin. Uusi kukoistus Taru Sormusten Herrasta - elokuvien aikaan ja niin edelleen. Silti lopputulemat ovat varsin erilaisia: Tanskassa merkittävä osa alakouluikäisistä on vähintään kokeillut larppaamista, lasten larppeja järjestetään säännöllisesti kaikissa muissa pohjoismaissa, paitsi ilmeisesti meillä. Suomessa valmiiksikirjoitettu hahmo on vakio-oletus, muissa maissa sitä tapahtuu varsin harvoin. Siinä missä Tanskassa usein peliin ilmoittaudutaan yksin ja pelinjohtaja sopii pelaajien kanssa näiden kontakteista ja statuksesta, Ruotsissa monet pelit ottavat ilmoittautumiset vastaan joukkoina; on pakko olla kavereita tai ainakin tuttuja, että pääsee peliin mukaan.

Pohjoismaiden ohella esillä olivat Hollanti, Saksa, Kroatia, Britit ja valkovenäjä. Se, miten hyväksyttyä harrastus on, vaihtelee myös hyvin paljon, meillä onneksi vuosiin ei ole tarvinnut poliisille todistaa mitä onkaan tekemässä, kaikkialla tilanne ei ole näin hyvin, mutta toisaalta vaikkapa Valkovenäjällä larppaamisen käyttäminen yhteiskunnallisten aiheiden ja käsittelemiseen on selvästi yksilötasolla nostanut tietoisuutta siitä, onko kaikki sittenkään niin hyvin, kuin valtiovalta antaa ymmärtää.

Tärkeintä tapahtumissa on silti aina ne muut ihmiset. Samat asiat larppaamisen eroista voi varmasti lukea jo valtakunnallisten kattojärjestöjen sivuilta, mutta ne olennaisimmat kysymykset jäävät vastaamatta. Kuten miksi? Sillä aina se oma tapa on kuitenkin paras, eihän me muuten tehtäisi niinkuin tehdään. :)

Roolipelitapahtumat Larpit

© Ropecon ry 2011
2010 - 2009 - 2008 - 2007 - 2006 - 2005 - 2004 - 2003 - 2002