Ensimmäiset suomalaiset roolipelitohtorit väittelivät syksyllä

Kirjoittanut 2012-12-28 Heiccu aiheeseen Skene

Vuosi 2012 toi suomalaiselle roolipelikentälle monia mielenkiintoisia projekteja ja uusia tuulia. Yksi hatunnostonarvoinen saavutus on ensimmäiset roolipelitohtorit, kun Markus Montola ja J.Tuomas Harviainen väittelivät syksyllä Tampereen Yliopiston informaatiotieteiden yksiköstä. Molempien väitösten keskiössä olivat roolipelit.

Syyskuussa väitelleen pelitutkija Montolan väitöskirja käsitteli niin arkeen uppoutuvia pervasiivisia pelejä, kuin roolipelejä pöytäpeleistä larppeihin, MMORPGeja unohtamatta. Väitöskirja pyrkii esittämään käsitekehykset niin pelien puitteissa tapahtuvan roolipelaamisen, kuin pervasiivisten pelien ymmärtämiselle. Työssä tutkitaan prototyyppien avulla pervasiivisten pelien potentiaalia. Työssä myös luodaan teoreettista pohjaa roolipelien kaltaisten hetkessä olevien pelien tutkimiseksi. Väitöskirja on ladattavissa Tampereen Yliopiston sivuilta.

Lokakuussa väitelleen Harviaisen väitöskirja keskittyy live-roolipeleihin. Informaatiotieteiden alalle menevän väitöskirjan keskiössä ovat yksilöiden informaation käyttö, hankkiminen ja informaatioympäristön vaikutus fyysisesti toteutetuissa ympäristöissä. Tutkimuksen alla Harviaisella ovat roolipelit ja -leikit, samojen informaatiokäyttäytymisen mallien toistuessa omalla tavallaan paitsi larpeissa, myös mm. sadomasokismissa ja historianelävöittämisessä. Myös Harviaisen väitöskirja on ladattavissa Tampereen Yliopiston sivuilta.

© Ropecon ry 2011
2010 - 2009 - 2008 - 2007 - 2006 - 2005 - 2004 - 2003 - 2002