Muilla mailla vierahilla: Fastaval

Kirjoittanut 2009-04-21 Heiccu kategoriaan Skene

Kaikki live-roolipelaamisen kanssa pidempään tekemisissä olleet ovat yleensä törmänneet jossain yhteydessä siihen, että pelaaminen on hyvin erilaista eri maissa harrastuksen kehittyessä omaan tahtiinsa irti pöytäpeleistä. Vaikka pöytäpelit ovatkin kaikkialla varsin samankaltaisia, niistä on kehittynyt muitakin keskenään erilaisia traditioita kuin larpit. Myös roolipeliconit ovat varsin erinäköisiä ympäri maailman. Tämä artikkeli perustuu tapahtumassa tänä vuonna vierailleen Markus Montolan kokemuksiin ja havaintoihin tapahtumasta.

Pääsiäisviikonloppuna Tanskan Århusissa perinteisesti järjestetty Fastaval järjestettiin nyt 23:n kerran. Pöytäpelipainottuneen, noin 500 hengen tapahtuman pöytäpelit eroavat kuitenkin merkittävissä määrin Ropeconin vastaavasta.

Fastaval on nimenomaan pelaamista varten. Käynnissä on jatkuvasti useita pöytäpelejä, freeform-pelejä, lautapelejä ja korttipelejä. Jokunen larppikin tapahtumaan mahtui mukaan. Puheohjelmaa oli hyvin vähän, eikä se vähäkään vetänyt yleisöä.

Fastavalissa pelinjohtaminen toimii täysin eri tavalla kuin Ropeconissa. Yksittäisten pelien sijaan Fastavalissa pelataan erityisiä fastaval-skenaarioita, jotka on etukäteen hyväksytetty järjestävällä taholla ja joita pelautetaan tapahtuman aikana moneen kertaan monien pelinjohtajien toimesta. Niistä keskustellaan, niitä arvioidaan, analysoidaan ja jopa palkitaan. Pelin muuttuessa kertakäyttökokemuksesta useasti toistettavaksi kokemukseksi, nousee varmasti myös ajan kanssa pelien laatu. Vähintäänkin siksi, että jokainen skenaarion suunnittelija on joutunut miettimään sitä tosissaan ja jäsentelemään ajatuksensa paperille.

Ropeconin tekijöissä on vuosittain ollut muutamia, jotka ovat käyneet ulkomailla oppimassa miten asiat tehdään toisaalla ja tämän perusteella tapahtumaa on kehitetty monipuolisemmaksi ja toimivammaksi. Onpa sitten kyseessä Siivouspartio tai Live-Tetris, toimivia ideoita on ammennettu ja sovellettu valtionrajojen ulkopuolelta.

Skenaariopelautus on ilmiönä mielenkiintoinen ja tavallaan se on jo vuosia ollut osa Conin ohjelmaa aiemmin Living Greyhawkin, sittemmin Pathfinder Societyn muodossa, eli aivan uusi ilmiö ei kyseessä ole. Mielenkiintoista onkin, saisiko siitä ammennettua jotain muutakin Ropecon-perinteeseen. Perinteisten pöytäpelien syrjäyttämiseen siitä ei tietenkään Suomessa ole. Ulkomailta napattujen ideoidenhan tarkoitus on monipuolistaa tapahtumaa, ei tappaa omaa perinnettämme. :)

Pöytäpelit Roolipelitapahtumat

© Ropecon ry 2011
2010 - 2009 - 2008 - 2007 - 2006 - 2005 - 2004 - 2003 - 2002