Recent Changes - Search:

Ropeconin 2015 pelinjohtajien ohjeet

Englanniksi | In English

(:num:)

Sisällysluettelo

Mitä, miksi?

Tämä sivu on tarkoitettu pöytäpelinjohtajille (GM:ille), jotka tulevat vetämään roolipelisessioita Ropeconiin 2015. Liveroolipelien järjestäjien ilmoittautumiset hoidetaan toista kautta.

Miksi ihmeessä Ropeconissa pitäisi pelauttaa pelejä? Yksinkertaisena vastauksena: koska se on hauskaa. Pelinjohtajana Ropeconissa voit kokeilla kehittämiäsi seikkailuja tuoreeseen maaperään ja saada näkökulmia uusilta pelaajilta. Voit peluuttaa yli odotusten onnistuneen pelin uudelle pelaajakunnalle, jolloin myös muut voivat saada uusia ideoita. Yhtäläisesti, jos halut esitellä uusia pelijärjestelmiä ja -maailmoja tai vain nauttia pelauttamisen riemusta, olet tervetullut pelinjohtajaksi Ropeconiin!

Ropeconin vuoden 2015 teemana on ”Matka”. Millainen on sankarin matka, onko matka päämäärää tärkeämpi ja mihin kaikkialle matka voi meidät johtaa? Teeman käyttämistä peleissä kannustetaan, mutta se ei ole pakollista.

Pelinjohtajat saavat Ropeconin viikonloppurannekkeen kahdeksan tunnin peluutuksella ja päivärannekkeen neljän tunnin peluutuksella. Päiväranneke on mahdollista päivittää viikonloppurannekkeeksi maksamalla välisumma. Lisäksi pelinjohtajat palkitaan sunnuntaina jaettavalla lootilla, eli ilmaisella roolipelitavaralla. Mitä useamman pelin vedät, sitä korkeammalle kohoat loottiasteikossa!

Laitamme näkyville listan tarjolla olevista peleistä noin viikkoa ennen Ropeconia. Kannattaa tarkkailla Ropeconin kotisivuja!

Miten pelinjohtajaksi pääsee?

Lue nämä ohjeet ensin huolellisesti, ja täytä sen jälkeen ilmoittautumislomake. Kun ilmoittautumisesi kirjautuu järjestelmäämme, saat sähköpostiisi vahvistusviestin. Jos kyseinen lomake ei sovellu sinulle tai et ole saanut vahvistusviestiäsi, kannattaa lähestyä roolipelivastaavaa sähköpostitse: roolipelit@ropecon.fi. Pyytäisimme huomioimaan, että ilmoittautumislomakkeessa annettu ajankohta on toive, jota pyritään noudattamaan, mutta joka saattaa hiukan elää suuntaan tai toiseen.

Ilmoittautuminen on auki 30.4. asti. Pidäthän huolen, että ehdit tekemään ilmoittautumisesi ajoissa.

Pelinjohtajahaku on päättynyt.

Skenaarionkirjoituskilpailu

Ropeconin skenaariokilpailuun haetaan myös pelinjohtajia.

Voit ennakoilmoittautua vetämään kisaskenaarioita Kokemuspisteellä lähettämällä sähköpostia osoitteeseen kokemuspiste@ropecon.fi. Skenaariot kestävät alle tunnin ja niiden peluuttamisesta saa rannekkeen kuten muistakin peleistä. Voit myös peluuttaa sekä kisaskenaarioita että tavallisia pelejä.

Kilpailu avataan 1.4.2015 ja skenaarioiden vetäminen ei ole este osallistumiselle.

Ilmoittauduin pelinjohtajaksi. Mitä nyt pitää tehdä?

 • Tee conipelisi valmiiksi ennen Ropeconia. Peli kannattaa myös testipelauttaa etukäteen.
 • Saavu Ropeconiin (Ropecon 2015, 15.–17.5.2015, Espoon Dipolissa).
  • Sisäänkäynti tapahtuu Keltsun eli Cantinan ovesta ja paikalle voi saapua klo 14:00 eteenpäin.
 • Lunasta ilmoittautumispisteestä ilmainen rannekkeesi ja nouda GM-rintamerkkisi.
 • Suuntaa heti ensimmäisenä roolipelitiskille ilmoittautumaan läsnäolevaksi.
  • Roolipelitiski sijaitsee Palaverin, Polin ja Takan läheisyydessä olevalla käytävällä (sama kuin 2014).
  • Roolipelitiskiltä saat GM-palautelomakkeesi, sinut merkitään ilmoittautuneeksi, pöytävarauksesi vahvistetaan ja voit vielä tarkistaa peliesi ajankohdat ja sijainnit.
 • Roolipelitiskiltä löytyy antamiesi tietojen mukaan esitäytetyt peli-ilmoittautumislaput, jotka roolipelitiskin väki siirtää porrastetusti ilmoittautumispöydille niiden alkamisajankohdan mukaan.
  • Voit läsnäolevaksi ilmoittautuessa vielä tarkistaa peliesi tiedot.
  • Peliesi ilmoittautumislomakkeita ei voida laittaa esille ennen kuin olet ilmoittautunut läsnäolevaksi.
 • Pelauta pelisi sovitussa paikassa ilmoitettuun aikaan.
 • Kun olet peluuttanut kaikki pelisi, palauta GM-palautelomake roolipelitiskille.
  • GM-palautelomake tulee palauttaa viimeistään Sunnuntaina klo 14:00. Jos sinulla on vielä peli kesken, voit tehdä lomakkeeseen arvion kestosta.
  • Ilman GM-palautelomakkeen palautusta et voi osallistua sunnuntain loottiin.
 • Ilmaannu sunnuntaina pidettävään loottiin kahmimaan ilmaista tavaraa.

Loot

Sunnuntaina, ennen päättäjäisseremonioita, pääsevät GM-palautelomakkeen palauttaneet pelinjohtajat kahmimaan loottia, ilmaista tavaraa, palkkioksi palveluksestaan. Lootti koostuu pääosin roolipelituotteista ja mukana on usein ihan kunnon löytöjä. Kaikki pelinjohtajat ovat perinteisesti päässeet käymään loottikarsinassa ainakin kerran, eniten pelauttaneet jopa useammin.

Loot jaetaan sunnuntaina 17.5. klo 16:00 Palaverissa.

Paita

Pelinjohtajilla on mahdollisuus tilata Ropeconin työväen paita, nimikoinnilla tai ilman. Nimikoitu paita kustantaa 19e ja nimikoimaton 16e. Oman nimimerkin lisäksi paitaan tulee pöytäroolipelien ryhmänimikointi. Paitatilauksen deadline on 29.3. ja maksu tulee olla suoritettuna viimeistään 2.4. Jos teillä on kysymyksiä paidoista, niin ottakaa yhteyttä osoitteeseen myyntituotteet@ropecon.fi.

Voit suorittaa paitatilauksen, kun sinut on hyväksytty pelinjohtajaksi. Tässä voi kestää muutama päivä, mutta jos tilaus ei toimi yli viikkoon, niin ota yhteyttä roolipelit@ropecon.fi.

Paitatilaus on päättynyt.

Pelien mainostaminen ja pelimainoskilpailu

Voit mainostaa peliäsi A4-kokoisella tai sitä pienemmällä mainoksella. Suuremmat ilmoitukset poistetaan armotta, koska Dipolin ilmoitustauluilla ja seinillä on hädin tuskin tilaa edes kaikille A4-mainoksille. Toimita fyysinen kopio mainoksestasi roolipelitiskille Ropeconin aikana, niin se hoidetaan seinälle näkyviin.

Paras mainos palkitaan sunnuntaina lootin jaon alussa. Muista laittaa pelimainokseesi oma nimesi ja puhelinnumerosi, niin voimme olla yhteyssä voittajaan. Mikäli et ole enää sunnuntaina paikalla, voit valtuuttaa jonkun poimimaan palkinnon puolestasi, mutta palkintoja ei valitettaasti toimiteta myöhemmin.

Huomautuksia!

Virallinen ohjelma – mukaan lukien ennakkoilmoitetut pöytäpelit - päättyy perjantain ja lauantain sekä lauantain ja sunnuntain välisinä öinä kello yhdeltä.

Muistathan, että jos tulet GM-lipulla ilmaiseksi sisään, eli olet virallisesti ilmoittautunut Ropeconiin pelinjohtajaksi, et voi ottaa etukäteen ilmoittautumisia Ropecon-peliisi. Et siis voi pelauttaa virallista conipelia pienelle kaveripiirille. Ropeconin virallisiin peleihin ilmoittaudutaan vain ja ainoastaan Ropeconin roolipelitiskin ilmoittautumispöydillä. Voit silti toki mainostaa omaa Ropecon-peliäsi muutoin aivan vapaasti.

Jos et ennakkoilmoittaudu pelinjohtajaksi etkä saavu Ropeconiin pelinjohtajan ilmaislipulla, voit toki pelauttaa Ropeconissa roolipelejä aivan kenelle itse haluat, mutta tällöin emme voi tehdä sinulle virallista pöytävarausta ennakkoon. Jos kuitenkin päätät pelauttaa Ropeconissa ilman ennakkoilmoittautumista, kannattaa vapaata pöytätilaa sekä peli-ilmoituslomakkeita tiedustella Ropeconin aikana roolipelitiskiltä. Jos löydät itsenäisesti tyhjän pelipöydän, mokomaa voit toki käyttää pelauttamiseen, kunhan väistyt paikalta, mikäli pöydän varannut pelinjohtaja ilmaantuu paikalle.

Mitään osoitteita ei käytetä eikä luovuteta mainostarkoituksiin. Ropecon voi lähettää sinulle sähköpostia, mutta ei kaupallisia mainoksia.

Ropecon ei vastaa pelimainosten, peli-ilmoitusten eikä pelien sisällöstä. Jokainen pelinjohtaja vastaa itse omasta pelistään. Loukkaavat tai epäsiveelliset pelimainokset voidaan äärimmäisissä tapauksissa hylätä.

Ohjeita ja neuvoja uusille ja vähän vanhemmillekin pelinjohtajille

Ropeconin kaltainen roolipelitapahtuma on peliympäristönä ihan omanlaisensa, mikä on hyvä ottaa huomioon conipeliäsi suunnitellessasi. Olemme koonneet tähän joitain neuvoja uusille ja ehkä kokeneemmillekin conipelinjohtajille saamamme palautteen perusteella. Suuri osa tästä varmasti vaikuttaa itsestäänselvyydeltä, mutta sellaistakin on joskus hyvä toistaa.

Varaudu valmiilla pelihahmoilla. Ellei pelisi hahmonluonti avaudu täydelliselle ummikolle kymmenen minuutin sisään, taloudellisen ajankäytön nimissä on hyvä kirjoittaa itse läjä hahmoja, joista pelaajat voivat valita. Jotkut pelisysteemit saavat tähän kulumaan tuhottomasti aikaa ja ellet pelauta organized play -kampanjaa, kuten Pathfinder Society, jonka säännöt vaativat hahmonluonnin tarjoamisen, kannattaa harkita salliako tätä laisinkaan.

Kirjoita hyvä kuvaus pelistäsi. Pelaajat eivät välttämättä halua ilmoittautua peliin, jonka kuvaus kuuluu kokonaisuudessaan "D&D 3.0", ilman tarkennusta varsinaisesta sisällöstä. Haluat erottua joukosta ja kiinnittää pelaajien huomion. Kerro, millainen peli on, äläkä pelkästään, millä säännöillä sitä pyörität (joskin sekin on ihan hyvää tietoa). Tällä tavalla saat myös helpommin haluamasi tyyppisiä pelaajia – harrastuksemme piiristä löytyy yllättävän monenlaista peliä ja pelaajaa, jotka eivät kaikki ole keskenään yhteensopivia.

Pituus on olennaista. Kansainvälinen standardi conipelille on neljästä viiteen tuntia. Tämä ei tarkoita, että tästä mitasta ei saisi poiketa, mutta sitä voidaan pitää suosituksena. Jos peluutat tätä pidempää peliä, kannattaa olla varma että se on vaivan ja ajan arvoinen.

Ropeconissa pelaajan aika on tavallista kallisarvoisempaa, koska tarjolla on koko ajan kaikkea jännää ja mielenkiintoista ohjelmaa. He eivät seuraa tätä ohjelmaa vaan pelaavat sinun peliäsi. Tee siitä sen arvoista. Tämä tarkoittaa hyvän valmistautumisen lisäksi sitä että et nukahda pöydän ääreen, etkä ole humalassa. Ole paikalla ajoissa ja pidä aikataulusta kiinni. Jos olet aikatauluttanut pelisi nelituntiseksi, yritä pitäytyä siinä. Tämä on etenkin tärkeää jos pöytäaikataulu on tiukka ja seuraavan pelin on määrä alkaa heti omasi jälkeen.

Kannattaa myös miettiä, millaisia pelejä conissa kannattaa peluuttaa. Pelitilat tuppaavat olemaan avoimia ja äänekkäitä ja ihmisiä kulkee eestaas jatkuvasti. Peliympäristö on täynnä häiriötekijöitä, mikä tekee tietynlaisesta pelitunnelmasta hyvin vaikeasti saavutettavaa ja hankaloittaa etenkin tunnelmallisempia pelejä. Vaikka yritämme tarjota rauhallisempaa tilaa sitä tarvitseville, tilaa on rajallisesti ja ihanteelliset olosuhteet ovat harvinaisuus. Varaudu tähän.

Vaikka tunnetaankin useita menestyksekkäitä coneissa pelattuja kampanjapelejä – klassisena esimerkkinä ”Charlie ei surffaa” – tyypillisesti kertapelit ovat toimiva idea. Koska peliä ei pelata enää toista sessiota, hahmojen henki voi olla herkemmässäkin. Tomb of Horrors ja Paranoia ovat mainiota pelattavaa conissa. Komediapelit ja kepeätunnelmaisempi materiaali toimii conissa hyvin. Tämä koskee etenkin Ropeconia lauantai-iltana ja sunnuntaina. Univaje, kofeiiniyliannostus ja sokerihumala tekevät kaikesta hauskaa. Ropecon on myös ihanteellinen paikka peluuttaa se Forgelainen tarinankerrontapeli, jonka pelimekaniikka käyttää Uno-kortteja ja jonka kanssa tavanomainen peliporukkasi ei halua olla missään tekemisissä, tai rakkaudella vuosikausia pöytälaatikkoon kirjoittamasi fantasiaeepos.

On hyvä ajatus testata pelisi etukäteen. Jos peluutat valmista skenaariota, yritä ainakin pelata se ennen conia. Vaikka tämä ei kaikille peleille ole mahdollista tai merkityksellistä, useimmille se on. Mikäli vain suinkin mahdollista, testaa. Testaus tuottaa parempia pelejä. Mikäli taas tarkoituksenasi on testauttaa peliäsi tai skenaariotasi conissa, siitä on hyvä ilmoittaa ilmoittautumislomakkeessa suoraan: pelaajien on hyvä tietää ennakkoon, mikäli pelauttamasi peli on vasta suunnitteluvaiheessa ja tarkoituksenasi on kehittää sitä heidän kokemuksiensa perusteella.

Aloittelijaystävällisyys on pop. Loppujen lopuksi, harva peli on sellainen etteikö sitä sujuvasti pelauttaisi vaikka vain pelinjohtajalla olisi säännöt tiukasti hanskassa. Kannattaa miettiä tarkkaan, vaatiiko pelisi oikeasti aiempaa kokemusta ja sääntöjen tuntemusta vai voisitko sallia aloittelijankin pöytään. Harrastuksen kasvu ja elinvoimaisuus edellyttää myös uusien pelaajien ottamista mukaan. Heistä sitten aikanaan tulee uusia pelinjohtajia ja Ropeconin järjestäjiä - ja jos pelaaja ei osaa sääntöjä, eipähän rupea ruleslawyeroimaan!

Ropeconissa on paljon erilaisia pelaajia. Muista että on erityisen tärkeää, että kaikkia kohdellaan tasa-arvoisesti, pelikokemukseen, sukupuoleen ja sosiaalisiin taitoihin katsomatta.

On aina myös mahdollista, että jonkun pelaajan kanssa ei vain tule toimeen. Tämä on riski, joka täytyy vain hyväksyä. Tällaisen tilanteen sattuessa kannattaa silti pyrkiä vetämään paras peli, jonka näissä olosuhteissa voit. Tietysti ihan kaikkea ei tarvitse sietää ja liian peelon pelaajan saa karkottaa pelistä, joskin coniorganisaation puolesta toivoisimme kärsivällisyyttä. Se on kuitenkin vain neljä tuntia. Saat tulla sitten jälkikäteen purkamaan sydäntäsi roolipelitiskille. Pelinjohtaminen Ropeconissa kasvattaa luonnetta.

Kysymyksiä ja tiedusteluja

Älä epäröi kysyä, mikäli jokin askarruttaa! Roolipelivastaava Arttu Hanska vastaa kaikkiin mieltä askarruttaviin kysymyksiin osoitteessa roolipelit@ropecon.fi

Edit - History - Print - Recent Changes - Search
Page last modified on 2015-05-03 23:40