Ropecon 2011 29.-31.7. Dipoli, Espoo

Ropecon palkitsi pelitutkijat Markus Montolan ja Jaakko Stenrosin Kultaisella Lohikäärmeellä

Tiedote 4.8.2011
Julkaisuvapaa heti

Ropeconin myöntämä tunnustuspalkinto Kultainen Lohikäärme jaetaan vuosittain tunnustuksena merkittävästä työstä suomalaisen roolipeliharrastuksen edistämiseksi. Tähän mennessä palkitut ovat olleet harrastuskentän näkyviä hahmoja, kuten pelijulkaisijoita, toimittajia ja muita vaikuttajia. Palkinto jaettiin nyt yhdeksättä kertaa.

Kaikkea on voitava tutkia, niin vakavia kuin keveämpiäkin asioita ja ilmiöitä. Roolipelitutkimusta on tehty aiemminkin, mutta 2000-luvulla tutkimus on muuttanut muotoaan perusteellisemmaksi ja järjestelmällisemmäksi. Tutkimuksen piirissä on kehittynyt oma terminologiansa ja tutkimuksen painopiste on siirtynyt harrastajien Pro gradu -tutkimuksista kattavampiin ja pitkäkestoisempiin tutkimuksiin.

Palkitut Markus Montola ja Jaakko Stenros ovat vaikuttaneet jo pitkään akateemisella roolipelikentällä yhdessä. He ovat toimittaneet Beyond Role and Play -kirjan (2004) sekä Playground Worlds -kirjan (2008). Vuonna 2009 he julkaisivat Pervasive Games: Theory and Design -kirjan yhdessä Annika Waernin kanssa ja viime talvena heidän toimittamansa pohjosmaista larppaamista viimeisen kuudentoista vuoden ajalta esittelevä teoksensa Nordic Larp näki vihdoin päivänvalon.

Montola ja Stenros ovat toimineet pitkään roolipelitutkijoina Tampereen yliopistolla, järjestäneet kurssin roolipelaamisesta niin Aalto-yliopistossa kuin Tampereenkin yliopistossa sekä luennoineet akateemisissa seminaareissa ja lukuisissa Ropeconeissa.

"Olemme jatkuvasti innoissamme suomalaisen ja pohjoismaisen roolipelikulttuurin rikkaudesta ja monimuotoisuudesta" sanoo toinen palkituista, Jaakko Stenros. "Suomalainen roolipelaaminen herättää huomiota maailmallakin, paitsi roolipelaajien parissa, myös esimerkiksi pelitutkimuksen ja esittävien taiteiden kentillä. Omassa tutkimustyössämme olemme kytkeneet roolipelaamista milloin performanssitaiteeseen, milloin uusiin mobiiliteknologioihin."

"Itse olemme tehneet näkymätöntä ruohonjuuritason kulttuuria näkyväksi. Viime vuosina on ollut ilo huomata että kotimaisen roolipelaamisen arvo on huomattu esimerkiksi mediassa, yliopistoissa, kulttuurilaitoksissa ja säätiöissä", jatkaa Markus Montola.

Viime viikonloppuna järjestetty roolipelikulttuuritapahtuma Ropecon on Euroopan suurin, vapaaehtoisvoimin järjestettävä roolipelialan harrastajatapahtuma. Nyt kahdeksattatoista kertaa pidetyn tapahtuman suosio on kasvanut vuosi vuodelta ja se keräsi tänäkin vuonna yli 3500 alan harrastajaa Espoon Dipoliin.

18. Ropecon järjestettiin Espoon Dipolissa 29.-31.7.2011.

Lisätietoja:
Emilia Hjelm
tiedotus@ropecon.fi
050 - 338 5159
Tapahtuman verkkosivut http://www.ropecon.fi (erityisesti osio Lehdistölle)
---

Beyond Role and Play ja Playground Worlds -teokset ovat vapaasti ladattavissa verkosta
http://www.ropecon.fi/brap/
http://www.ropecon.fi/pw

Kuva palkituista
Julkaisuvapaa, kuvaajan nimi mainittava
Kuvaaja: Marko Saari
Tiedoston voi ladata www.ropecon.fi -sivuston Lehdistölle -osiosta

Ropecon 2011 - tiedotus@ropecon.fi - 050 338 5159 - Anna palautetta - Yhteistyökumppanit