Mikä on Ropecon?

Ropecon on Suomen suurin roolipelialan tapahtuma, joka houkuttelee Espoon Dipoliin vuosittain yli 3500 alan harrastajaa. Vuonna 2010 Ropecon järjestetään 23.-25. heinäkuuta.

Perinteisten, pöydän ääressä pelattavien roolipelien lisäksi Ropeconissa on tarjolla larppeja, kortti-, lautapeli- ja figuturnauksia sekä tietysti vapaita pöytiä muuten vain pelaamiseen. Harrastuksen eri puolia käsitellään lisäksi lukuisissa esitelmissä ja keskusteluissa. Käytännön tekemistä on tarjolla myös lukuisissa työpajoissa. Tämän lisäksi lauantai-iltana järjestetään tanssiaiset ja perjantaina ja lauantaina on mahdollisuus opetella ja harjoitella tanssiaisissa tanssittavia tansseja tanssiharjoituksissa. Viikonlopun aikana ratkotaan myös pehmomiekkailun eli bofferoinnin mestaruus.

Ovet aukeavat perjantaina klo 15.00 ja sulkeutuvat sunnuntaina klo 18.00. Ohjelmaa ei järjestetä öisin, mutta tapahtumapaikka on avoinna koko viikonlopun.

Liput maksavat 25 euroa koko viikonlopulta tai 15 euroa päivältä (poikkeuksena sunnuntai 10 e). Päivälipun voi päivittää viikonloppulipuksi 10 euron hintaan. Päivälippu on voimassa seuraavaan aamuun klo 09.00 asti. Lippuja myydään vain ovelta eikä ennakkovarauksia oteta vastaan.

Lipun hinnalla voi osallistua ohjelmiin ja majoittua Ropeconin kävijöille varatuissa majoitustiloissa. Ilmaisen sisäänpääsyn voi saada ilmoittautumalla työvoimaksi tapahtumaan tai järjestämällä ohjelmaa. Kävijöiden vanhempien on mahdollista tutustua tapahtumaan lyhyesti maksutta. Tapahtumaan osallistuvien vanhempiensa seurassa pienet lapset pääsevät sisään ilmaiseksi, mikäli eivät osallistu itsenäisesti ohjelmaan.

Ikärajaa Ropeconissa ei ole. Muutamissa yksittäisissä ohjelmanumeroissa, esimerkiksi roolipeleissä ja elokuvanäytöksissä, saattaa kuitenkin olla ikäraja ohjelman sisällön vuoksi. Tästä ilmoitetaan kunkin ohjelmankuvauksessa. Mikäli olet osallistumassa tällaiseen ohjelmaan, varaathan mukaan henkilöllisyystodistuksen.

Kunniavieraat

Ropecon kutsuu tapahtumaan kunniavieraiksi mielenkiintoisia pelien kehittäjiä ja alan kansainvälisiä merkkihenkilöitäkunniavieraina vuonna 2010 ovat yhdysvaltalainen roolipelisuunnittelija ja kirjailija Keith Baker sekä saksalainen lautapelisuunnittelija Friedemann Friese.

Kunniavieraista voit lukea esittelytekstit täältä.

Tapahtuman nimi

Ropecon-nimi tulee sanoista 'roolipeli' - joka harrastajien keskuudessa vakiintuneesti lyhentyy ropeksi - ja 'convention', joka taas tarkoittaa englanniksi juuri tämäntyyppistä kokoontumistapahtumaa.

Ropecon lausutaan suomalaisittain ropekon, ei siis esimerkiksi roupkan (köysimessut) tai roubkan (kaapumessut). Kirjoitusasu on myös suomalainen, eli ensimmäinen kirjain isolla ja loput pienellä.

Historia

Vuonna 2010 järjestetään seitsemästoista Ropecon. Ensimmäisen kerran tapahtuma järjestettiin vuonna 1994 Helsingin Paasitornissa. Piipahdettuaan seuraavana vuonna Helsingin Messukeskuksessa ja palasi tämän jälkeen vielä kahdeksi vuodeksi Paasitorniin. Paasitornin jäädessä pieneksi siirtyi Ropecon v. 1998 Espoon Dipoliin, jossa se on siitä alkaen järjestetty yhtäjaksoisesti.

Tärkeimmät faktat aikaisemmista Ropeconeista sekä linkkejä valokuviin löydät Historia-sivulta.