Ropecon jakoi Kultaisen Lohikäärmeen ja Vuoden Peliteon

Ryhmään Uutiset kirjoittanut 2014-27-07 Tiedotus

Ropecon jakoi Kultaisen Lohikäärmeen ja Vuoden Peliteon

Ropecon 2014 on jakanut vuotuiset palkintonsa Kultaisen Lohikäärmeen ja Vuoden Peliteon. Kultainen Lohikäärme myönnettiin Johanna Virtaselle pitkäaikaisesta työstä korttipelaamisen saralla. Vuoden Pelitekona palkittiin Milla Impolan vaikeavammaisille suunnattu liveroolipeli.

Kultainen Lohikäärme Johanna Virtaselle

Ropecon on palkinnut Johanna Virtasen perinteisellä Kultaisella Lohikäärmeellä merkittävästä työstä Suomen pelikulttuurin hyväksi. Pohjoismaiden merkittävimmäksi Magic: The Gathering -tuomariksi kutsuttu Virtanen on ollut vastuussa keräilykorttipelien suosion kasvusta 2000-luvulla.

Suomen keräilykorttipelien kehitys ja menestys ovat 2000-luvulla pitkälti Virtasen ansiota. Keräilykorttipelit ovatkin aktiivisen vapaaehtoistyön ja organisoinnin kautta onnistuneet kasvattamaan pelaajamääriään huimasti. Erityisesti neljän viime vuoden aikana peliturnausten suosio on kasvanut räjähdysmäisesti.

”Virtasen merkitys keräilykorttipelien parissa on sanoinkuvaamaton. Tuomaroinnin lisäksi Virtasen aktiivisuus uusien aktiivien ja tuomareiden kouluttamisessa, turnausten järjestämisessä ja pelaajien tuomisessa harrastuksen pariin on ollut korvaamatonta. Keräilykorttipelit ovat pelikulttuurin saralla todellinen menestystarina, eikä tällaista menestystä olisi Suomessa mahdollista kuvitella ilman Virtasen aktiivista panosta”, kommentoi palkintolautakunnan puheenjohtaja Mika Loponen.

Virtanen on toiminut vuodesta 2010 Pohjoismaiden aluekoordinaattorina maailman suosituimman keräilykorttipelin, Magic: the Gatheringin, parissa. Virtanen aloitti Magic: the Gathering -tuomarina vuonna 1999 ensimmäiseltä tuomarointitasolta, ja Pohjoismaiden tällä hetkellä ainoa kolmannen tuomaritason oikeus myönnettiin hänelle vuonna 2004. Hänen toimeenkuvaansa kuuluu ensisijaisesti uusien tuomareiden koulutus ja tuomaritoiminnan kehittäminen. Tuomaritoiminnan lisäksi hän vastasi myös peliketju Fantasiapelien organisoidusta korttipelitoiminnasta vuosina 2003-2013.

Keräilykorttipeleistä on viime vuosikymmenten aikana kasvanut vapaa-ajan harrastuksen ohella rahallisestikin merkittävä liiketoimi. Satojen henkien maailmanlaajuisten pro-tason turnauksien palkintopotit liikkuvat sadoissatuhansissa euroissa, eikä pienempien, vapaamuotoisempien turnausten kävijämääriä voi edes arvioida.

”Palkitsevinta on ollut seurata harrastajakunnan kehitystä. Korttipeliharrastajakunta on mahtava, ja ihmisten vuoksi tuomarointi innostaa vuodesta toiseen. Yhteisö itsessään on syy keräilykorttipelien suosion kasvuun,” Virtanen kommentoi. ”Kun pelaajat aloittavat harrastuksen lapsina ja he kasvavat sekä aikuistuvan pelaamisen parissa, yhteisöstä hitsautuu pakostikin tiivis.”

Kultainen Lohikäärme on Ropeconin vuosittain jakama palkinto. Palkinto perustettiin 2003, ja se jaetaan pitkäaikaisesta työstä roolipelien, miniatyyripelien, korttipelien tai lautapelien saralla tai ansiokkaasta työstä pelikulttuurin kehittymisessä tai kehittämisessä. Palkinnosta päättää raati, joka koostuu osin kutsutuista pelialan ammattilaisista ja vaikuttajista, osin vuotuisorganisaation nimittämistä jäsenistä. Tänä vuonna raadissa olivat raadin puheenjohtaja Mika Loponen, käsikirjoittaja Mikko Rautalahti, lautapelialan konkari Jussi Tuhkanen, pitkäaikaiset Ropecon-vaikuttajat sekä entiset pääjärjestäjät Jaana Wessman ja Jukka Seppänen, pääjärjestäjä Emi Maeda, sekä tämän vuoden tapahtumaorganisaatiosta Atte Iiskola, Satu Kylmämetsä sekä Ville-Eemeli Miettinen.

Vuoden Peliteko Milla Impolalle

Vuoden Peliteko -palkinto on myönnetty Voimavirtaa larppauksesta -projektin pelisuunnittelija Milla Impolalle. Impola suunnitteli ja kirjoitti larpin vaikeasti vammaisille kesällä 2013. Pelin tuotti Malike – matkalle, liikkeelle, keskelle elämää.

Pelissä vaikeavammaiset larppaajat ja heidän avustajansa ovat Peikkolinnan heimo, jonka täytyy vallata menetetty kotinsa takaisin. Pelin keskeisimpiä hahmoja pelasivat juuri vaikeavammaiset pelaajat. Avustajat pelasivat erilaisia tukihahmoja, kuten oppipoikia tai -tyttöjä.

Palkinto myönnettiin pelin suunnittelijalle Milla Impolalle, mutta kuten larpeissa melkein aina, tuotannon takana on isompi joukko ihmisiä. "Idea tuli Malikelta, ja kun kuulin siitä, innostuin heti", Impola sanoo.

Impola itse päätyi larppien pariin teatteriharrastuksen ja draamapelien kautta. Hän on tehnyt lastenteatteria ja järjestänyt lapsille murhamysteeripelejä. Tämä oli hänen ensimmäinen larppinsa aikuisille.

Larpissa oli Impolan mukaan hyvää se, että vaikavammaiset pelaajat ja heidän avustajansa ja perheenjäsenensä pääsivät osallistumaan ja tekemään yhdessä. "Ajattelin, että tämä voisi olla hyvä kokemus muillekin jotka tarvitsevat avustajia, kuten sokeille", Impola sanoo.

Vuoden peliteko -palkinto myönnetään ansiokkaasta projektista, toiminnasta, julkaisusta tai muusta tempauksesta ei-digitaalisten pelien saralla. Palkinto jaetaan tänä vuonna ensimmäistä kertaa. Palkinnon jakaa Euroopan suurin vapaaehtoisvoimin järjestetty roolipelitapahtuma Ropecon sekä pelikulttuurin edistämiseen keskittyvä Pohjoismaisen roolipelaamisen seura.

Palkinnosta päättää raati, joka koostuu tuunetuista pelikentän toimijoista. Tänä vuonna raadin puheenjohtajana toimi Pohjoismaisen roolipelaamisen seuran toiminnanjohtaja Juhana Pettersson. Lisäksi raadissa istui Helsingin Sanomien toimittaja Jussi Ahlroth, larppisuunnittelija Mikko Heimola, yksi Ropecon 2014:n pääjärjestäjistä Emi Maeda sekä roolipelisuunnittelija ja kirjailija Ville Vuorela. "Olen aina uskonut, että roolipelit ja larpit voivat parantaa ihmisten elämää, mutta Maliken ja Impolan projektissa sen näkee käytännössä ", Pettersson sanoo.

Voimavirtaa larppauksella -projektista lisää: http://geekgirls.fi/wp/blog/2013/09/13/larppi-toimii-myos-vaikeavammaisille-ihmisille/

Pöytäpelit löytyvät nyt Ropeconin ohjelmasta ja muita ohjelmamuutoksia!

Ryhmään Uutiset kirjoittanut 2014-16-07 Tiedotus

Ropeconissa pelattavat pöytäpelit löytyvät nyt myös Ropeconin kotisivuilta: http://2014.ropecon.fi/category/poytapelit/

Huomaathan, että voit selata Ropeconin ohjelmaa myös Ilari Kajasteen tauluttajan avulla: http://ilarikajaste.fi/ropecon2014/

Lisäksi meillä on ohjelmamuutoksia:

- Luke Cranen Inheritance-larpin aika on muutettu, uusi aika on lauantaina 18.30-21.30

- Kokemuspisteessä on uutta ohjelmaa: Talvisota (Bolt Action) ja Zen Saga (molemmat lauantaina 10.00-12.30) sekä VS Zombies (lauantaina 12.00-15.00)

- Efekti- ja tehostemaskeeraus tullut uutena ohjelmana. Klondykessä lauantaina 18.30-20.30

- Oudot teemat lautapeleissä 2 on siirretty sunnuntaille klo 12-14

- Vaalipoliitikon Käsikirja on aikaistettu kahdella tunnilla ja järjestetään lauantaina 16.30-18.30

- Tiedepaneeli II: ex astris, scientia on peruttu

- Epic armageddon demo: perjantaina 16.00-19.00

- Epic armageddon turnaus: lauantaina 9.30-20.00

- Dreadball -turnaus: perjantaina 17.00-22.00

Uudet ohjelmatiedot on jo päivitetty verkossa olevaan käsiohjelmaan ja ohjelmakarttaan, katso linkit alta.

Käsiohjelma: http://tinyurl.com/mnwls5f Ohjelmakartta: http://tinyurl.com/labo8y7

Ropecon hakee videokuvaajia/editoijia, esittelijöitä ja tähtilaivan kapteeneita!

Ryhmään Uutiset kirjoittanut 2014-09-07 Tiedotus

Ropecon hakee videokuvaajia/editoijia, esittelijöitä ja tähtilaivan kapteeneita!

Lue lisää alta!

Tähtilaivan kapteeni:

Ropeconissa on tänäkin vuonna tarjolla Artemis - avaruusaluksen komentosiltasimulaattori. Suuren yleisönsuosion takia tällä kertaa lennetään kahdella aluksella eli jaossa on tuplamäärä miehistöpaikkoja!

Tuplamäärä pelejä tarkoittaa myös lisää opastajia eli "koulutusupseereita". Jos olet pelannut Artemista (mielellään kaikissa rooleissa/asemissa) ja olet valmis pitelemään tuoreita avaruuskadetteja kädestä ensilennolla, Tähtilaivaston koulutuskeskus OK18 ja kiertorata-asema Otaranta-8B kutsuvat sinua!

Ilmoittautumiset osoitteeseen sami.nikander@iki.fi. Koulutusupseerit saavat Tähtilaivaston ikuisen kunnian lisäksi normaalit conduunarin edut, eli 8 tunnin työpanoksella ilmaisen sisäänpääsyn, takahuoneen tarjoilut ja maanantain kaadon."

Kuvaaja:

Ropeconin dokumentointitiimin kuvaajien tehtävänä on operoida ja vahtia kameroita jotka tallentavat valittuja puheohjelmaesityksiä. Kameran käytön lisäksi kuvaaja tarkkailee kuvan ja äänen teknistä laatua, ja ilmoittaa mahdollisista vakavista häiriötilanteista dokumentointitiimin tekniikalle. Kuvaajan EI lähtökohtaisesti odoteta zoomailevan ja panoroivan jalustalla olevaa kameraa esityksen aikana, vaan lähinnä käynnistävän kameran hyvissä ajoin ennen esityksen alkua, ja tarkastavan että kuvan rajaus, tarkennus, ja äänitys ovat kunnossa.

Ennen esitystä kuvaaja myös kertoo esityksen pitäjälle että esitys tallennetaan ja esitetään myöhemmin YouTubessa, ja pyytää lupaa tähän. Jos yksikin esitykseen osallistuva ei lupaa anna, esitystä ei tallenneta, mutta siinäkin tapauksessa työvuoro jatkuu normaalisti, sillä laitteistoa pitää silti vahtia.

Innokkaimmat voivat halutessaan osallistua vaativampiin kuvaustöihin, kuten laitteistojen kokoamiseen ja purkamiseen, ja kuvaustyöhön luentosalien ulkopuolella.

Työvuoroja on n. 3, ja ne kestävät n. 4 tuntia, yleensä kahden peräkkäisen esityksen verran. Kuvaaja saa halutessaan (etu)nimensä tallennettujen esitysten lopputeksteihin.

Ota yhteyttä: dokumentointi@ropecon.fi

Editori:

Ropeconin dokumentointitiimin editoreiden tehtävä alkaa vasta varsinaisen Ropeconin JÄLKEEN. Editori muokkaa netin kautta jaetusta raakamateriaalista esityskelpoisen version, jossa on alku/lopputekstit, ja mahdolliset esitykseen liittyvät esityskalvot yms. muu materiaali.

Editorin työ vaatii hyvän OMAN tietokoneen tms. videoeditointilaitteiston, kohtuullisen nopean nettiyhteyden, useita kymmeniä gigoja vapaata kovalevytilaa, hyvän tietokoneiden ja ohjelmistojen yleisen käyttöosaamisen, ja kiinnostuksen videomateriaalin käsittelyyn. Editointi onnistuu hyvin ilmaisohjelmilla (Blender + apuohjelmat), mutta myös itse muualta hankittuja ohjelmia voi tietenkin käyttää.

Työhön kuluu nyrkkisääntöänä VÄHINTÄÄN 2h jokaista valmiiksi tuotetua tuntia kohden. Monimutkaisemman tai muuten teknisesti haastavan materiaalin tai uusien asioiden, taitojen, ja ohjelmistojen omaksumisen kanssa kuluu helposti moninkertainen määrä aikaa.

Editorin edellytetään työstävän vähintään n. 3 x 2h valmista esityskelpoista materiaalia (johon kuluu todennäköisesti vähintään n. 12h editointityötä), jota vasten editori lunastaa työvoimapalkkionsa SEURAAVASSA Ropeconissa. Ota yhteyttä: dokumentointi@ropecon.fi

Esittelijä/sisäänheittäjä

Haemme myös sisäänheittäjiä Kokemuspisteeseen. Sisäänheittäjien tehtävänä on kertoa harrastuksesta kiinnostuneille kävijöille ja ohjata halukkaita kiinnostavien pelien ääreen. Jos tehtävä kiinnostaa, ota yhteyttä Valtter Taipaleeseen, kokemuspiste@ropecon.fi

Ropecon 2014 käsiohjelma nyt ladattavissa

Ryhmään Uutiset kirjoittanut 2014-07-07 Tiedotus

Ropecon 2014 käsiohjelma ja ohjelmakartta ovat nyt ladattavissa!

Tänä vuonna päätimme laittaa käsiohjelman ja ohjelmakartan kävijöiden ladattavaksi etukäteen. Lataa ne itsellesi allaolevista linkeistä:

Käsiohjelma Ohjelmakartta

Tutustu etukäteen ja tulosta halutessasi käsiohjelma itsellesi jo ennakkoon! Käsiohjelmaa ja ohjelmakarttaa on myös saatavilla perinteiseen tapaan paperisena myös itse tapahtumasta.

Ropecon 2014 ohjelma on julkaistu

Ryhmään Uutiset kirjoittanut 2014-07-04 Tiedotus

Ropecon 2014 ohjelma ja verkkosivut on julkaistu!

Kuten tarkkasilmäisimmät ovat jo huomanneet, vuoden 2014 Ropeconilla on verkkosivut osoitteessa http://2014.ropecon.fi ja verkkosivuilla on myös vuoden 2014 Ropeconin ohjelma: http://2014.ropecon.fi/ohjelma/

Ropeconin ohjelmalehtinen lähtee juuri painoon ja se julkaistaan pdf-muodossa myös Ropeconin verkkosivulla ensi viikolla.

Vanhemmat kirjoitukset

© Ropecon ry 2011
2010 - 2009 - 2008 - 2007 - 2006 - 2005 - 2004 - 2003 - 2002